KRAFTANGAN

SENI UKIRAN

Seni ukiran dari kayu Nyireh Batu dan Nyireh Bunga sering menjadi tarikan penggemar dan peminat seni ukiran terutama pelancong luar. Keunikan hasil kraf ini merupakan salah satu produk pelancongan di kampung Sungai Bumbun.

Motif dan rekaan yang dihasilkan adalah berasaskan cerita, mimpi dan ciri-ciri kehidupan yang dilalui oleh pengukir. Disamping itu juga, objek ukiran adalah simbolik tukar ganti penyakit yang dihadapi dan juga sebagai pembawa tuah dalam kehidupan.

Kemahiran mengukir ini diwarisi dari nenek moyang dan hampir kesemua generasi kini mempunyai kemahiran untuk mengukir kraf kayu. Terdapat beberapa pengusaha yang aktif dan telah berjaya membawa hasil kraf menjelajah dunia luar. Antara pengusaha yang aktif adalah Encik A.Samri Abd Rahman yang telah berjaya menerokai negara luar seperti Perancis, England, China, Indonesia dan Thailand.

Pihak kerajaan melalui Kraftangan Malaysia dan Jabatan Kemajuan Orang Asli turut membantu menyediakan kiosk atau bengkel kraf bagi memudahkan pengusaha kraf ini melakukan kerja dan memasarkan produk. Disamping itu juga sumbangan seperti peralatan mengukir turut diberikan kepada pengusaha kraf yang aktif. Selain itu pihak Jabatan Kemajuan Orang Asli juga membina Pusat Kraf Orang Asli untuk kegunaan dan kegiatan penduduk dan pengunjung.